World Wildlife Day

               Convenția de la Washington, cunoscută sub numele de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Convenția privind comerțul internațional al speciilor pe cale de dispariție de faună și floră), a fost adoptată de către ONU în data de 3 martie 1973 cu participarea a 80 de țări.

Save The Animals
Save The Animals

Convenția este în vigoare de la 1 iulie 1975, fiind un sistem strict de autorizare și control, care reglementează comerțul internațional aproximativ a 35.000 de specii de animale și plante sălbatice.

Această convenție a fost concepută cu scopul de protejare maximă a speciilor periclitate din fauna și flora sălbatică. La această convenție internațională interguvernamentală, România a aderat în 1994, de atunci fiind implicată în reglementarea comerțului internațional al animalelor și plantelor sălbatice.

wwd2016

Până în 2014 a crescut la 180 numărul acelor state care se angajează la controlul comerțului internațional al speciilor protejate.

Prin urmare, ziua de 3 martie a fost aleasă să reprezinte Ziua Mondială a Faunei și Florei Sălbatice, pentru a crește gradul de conștientizare pentru natura sălbatică, dar și pentru a recunoaște rolul important pe care îl are CITES: asigurarea că schimburile comerciale internaționale nu amenință supraviețuirea speciilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei și Florei Sălbatice este sărbătorită în întreaga lume valoarea naturii sălbatice și a contribuțiilor sale, pornind de la nivel ecologic, genetic, social, economic, științific, educațional, cultural, recreativ sau estetic și până la dezvoltarea durabilă.

World-Wildlife-Day-2014_ss conservation

Convenţia nu preia rolul legilor naţionale, ci oferă un cadru de referinţă pentru statele semnatare. La nivelul Uniunii  Europene, a fost creat Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice prin controlul comerţului cu acestea, bazat pe CITES.

Actul face referire la:

  • eliberarea, utilizarea şi prezentarea documentelor referitoare la importul, exportul sau reexportul exemplarelor din speciile avute în vedere de regulament;
  • vânzarea sau orice altă tranzacţie comercială desfăşurată în interiorul Comunităţii Europene cu exemplare din anumite specii menţionate în regulament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *