World Wildlife Day

               Convenția de la Washington, cunoscută sub numele de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Convenția privind comerțul internațional al speciilor pe cale de dispariție de faună și floră), a fost adoptată de către ONU în data de 3 martie 1973 cu participarea a 80 de țări.

Save The Animals

Save The Animals

Convenția este în vigoare de la 1 iulie 1975, fiind un sistem strict de autorizare și control, care reglementează comerțul internațional aproximativ a 35.000 de specii de animale și plante sălbatice.

Această convenție a fost concepută cu scopul de protejare maximă a speciilor periclitate din fauna și flora sălbatică. La această convenție internațională interguvernamentală, România a aderat în 1994, de atunci fiind implicată în reglementarea comerțului internațional al animalelor și plantelor sălbatice.

wwd2016

Până în 2014 a crescut la 180 numărul acelor state care se angajează la controlul comerțului internațional al speciilor protejate.

Prin urmare, ziua de 3 martie a fost aleasă să reprezinte Ziua Mondială a Faunei și Florei Sălbatice, pentru a crește gradul de conștientizare pentru natura sălbatică, dar și pentru a recunoaște rolul important pe care îl are CITES: asigurarea că schimburile comerciale internaționale nu amenință supraviețuirea speciilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei și Florei Sălbatice este sărbătorită în întreaga lume valoarea naturii sălbatice și a contribuțiilor sale, pornind de la nivel ecologic, genetic, social, economic, științific, educațional, cultural, recreativ sau estetic și până la dezvoltarea durabilă.

World-Wildlife-Day-2014_ss conservation

Convenţia nu preia rolul legilor naţionale, ci oferă un cadru de referinţă pentru statele semnatare. La nivelul Uniunii  Europene, a fost creat Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice prin controlul comerţului cu acestea, bazat pe CITES.

Actul face referire la:

  • eliberarea, utilizarea şi prezentarea documentelor referitoare la importul, exportul sau reexportul exemplarelor din speciile avute în vedere de regulament;
  • vânzarea sau orice altă tranzacţie comercială desfăşurată în interiorul Comunităţii Europene cu exemplare din anumite specii menţionate în regulament.

 

Acest articol a fost publicat în Home. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *